perjantai 4. syyskuuta 2015

Kesäkurpitsarieskat




Oletko tehnyt jo kesäkurpitsasämpylöitä? Sosekeittoa johon ujutat kesäkurpitsaa? Grillannut kesäkurpitsaa? Tehnyt kesäkurpitsoista hilloa? Kun vastaat kyllä, kyllä, kyllä ja kyllä, tässä sinulle vielä yksi kesäkurpitsaresepti jote et ehkä ole vielä kokeillut: kesäkurpitsarieskat ovat oikein nam!

Kesäkurpitsasose on mainio osanen pehmeisiin rieskoihin - samaan tapaan kuin perunamuusi perunarieskoihin. Perunarieskoista tämä ajatus lähti, ja kun Isyyspakkauksessakin kesäkurpitsarieskoja on tehty hyvällä menestyksellä, kokeilinpa minäkin. Ja hyviähän niistä tuli. :)



Kesäkurpitsasose sopinee  perunarieskoihin pottumuusin korvaajaksi ihan yksi yhteen ilman reseptin muuta muuntelua. Omat rieskani tein Isyyspakkauksen ohjetta mukaillen ja lisäsin joukkoon maustamatonta jugurttia nesteeksi ja makua tuomaan.



Jauhokaapissa oli sämpyläjauhoja ja tattarijauhoja mutta yhtälailla näihin rieskoihin sopii vaikkapa hiivaleipäjauho tai ihan vaan vehnäjauho.

Kesäkurpitsarieskat ovat helppotekoisia eikä taikinaa tarvitse kohottaa. Miinuksena voisi mainita kesäkurpitsasesongin lämpimän sään joka ei varsinaisesti houkuttele töhöttämään uunia. Rieskat valmistuvat kuitenkin vartissa joten kovin kauan ei uunia tarvitse kuumana pitää. Ja näin loppukaudesta "ongelma" on jo hoitunut itsestään muutenkin.



Tästä reseptistä tulee kaksi pellillistä rieskoja joten jos haluat vain pellillisen, puolita määrät. Jauhomäärä on reseptissä on arvio; sopiva määrä jauhoille on suunnilleen sama kuin soseen ja nesteen määrä yhteensä.

Osan jauhosta voi jättää lisäämättä jos näyttää liian jämäkältä ja jauhoja voi tarvittaessa tietty myös lisätä jos taikina on liian lirua.


Kesäkurpitsarieskat, resepti 


  • 8 dl kesäkurpitsasosetta (mulla yksi iso ja pari pienempää kesäkurpitsaa)
  • 2 dl maustamatonta jugurttia
  • 10 dl jauhoja (minulla sämpylä- ja tattarijauhoja) 
  • 2 kpl kananmunia
  • 2 tl suolaa


Kuutioi kesäkurpitsat, laita kattilaan ja lorauta sekaan hieman vettä. Kiehuttele matalalla lämmöllä kannen alla kunnes kurpitsapalat pehmenevät. Anna jäähtyä hetki ja surauta tasaiseksi sauvasekoittimella.

Sekoita kesäkurpitsasose ja jugurtti, lisää jauhot vähän kerrallaan sekoitellen. Riko kananmunat kuppiin, riko rakenne haarukalla ja kaada sekaan. Lisää hiukan suolaa ja sekoita. Laita rieskataikinasta kekoja leivinpaperoidulle pellille, ropsauta kekojen päälle jauhoja ja painele jauhon avulla mataliksi rieskoiksi. (Minä tein toisen pellillisen yhtenä isona levynä johon painelin veitsellä ruudukon ennen paistamista. )

Nämä leipäset eivät kohoa eivätkä juuri leviä joten tilaa ei kauheasti tarvitse jättää ympärille. Pistele rieskoihin vielä reikiä jotte eivät kupli paistettaessa. Paista 250 asteessa vartin verran ja syö lämpimänä levitteen kanssa. Seuraavana päivänä leipiä voi lämmittää vaikkapa leivänpaahtimella, ovat hyviä niinkin! Kesäkurpitsarieskat sopivat myös pakastettavaksi. Sulavatkin nopeasti kun ovat ohuita lättänöitä. :)

Kesäkurpitsasosetta






6 kommenttia:

  1. Tänä kesänä normaalia "iik myö hukutaan näihin"-paniikkia ei tullut, sato jää sen verran pieneksi, mutta pistän talteen tulevia kesäkurpitsavuosia varten :D Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin sato on ollut suht maltillinen tänä vuonna. Tein näitä rieskoja nyt ensimmäisen kerran ja ihan varmasti kyllä uudestaankin, oikein maistuvia olivat ja kesäkurpitsaa uppoaa näihin ihan mukavasti! :)

      Poista
  2. Kiva idea laittaa kesäkurpitsaa rieskataikinaan. Tämän syksyn sadosta oon tehnyt toistaiseksi vaan sosekeittoa ja täytettyjä kesäkurpitsoja, seuraavaksi sitten vaikka rieskoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on ihan toimiva oivallus kyllä! Hassua ettei ole tullut aikaisemmin mieleen. :) (Jotta kiitos vaan vielä kertaalleen Isyyspakkaukseen toimivasta innovaatiosta) Sosekeittoon kesäkurpparia on mennyt meilläkin, kokeilin myös raasteen kuivaamista. Saa nähdä miten toimii (ja tuleeko käytettyä)!

      Poista
  3. Meillä eletään käytännössä kesäkurpitsoilla. Kysyinkin juuri eilen mieheltä, että voiko pelkästään kesäkurpalla elää? Kyllä voi! Tämä meidän "ihmiskoe" on sen osoittanut! Varsinkin, kun syö "vähän" tomaatteja kyyti pojaksi! =)
    Olen tehnyt tzatzikia, sämpylöitä, lättyjä, kesäkurpitsavuokaa, täytettyjä jne., jne... Mutta rieskaa en ole vielä tehnyt! Joten kiitti vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jooo, lättyjä! Niitä meillä ole vielä testattu, ne maistuis varmasti pojillekin! Vuokaa pitää tehdä ensi viikon lounasevääksi. :)

      Poista