sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Blinit ovat talven herkku!

bliniresepti


Blinit ovat tattarijauhosta tehtyjä paksuja lettuja joiden alkuperä on Venäjän suunnalla. Blinejä on helppo tehdä itsekin vaikka se kokonaisuudessaan hieman aikaa vaatiikin. Vaiva kannattaa kyllä, ovat nämä sen verran hyviä!

Slaavilaiseen tapaan blinien kanssa tarjoillaan yleensä esimerkiksi smetanaa, mätiä, suolakurkkuja, sipulia ja sienisalaattia. Blinien täytteeksi sopii hyvin myös graavattu ja kylmäsavustettu kala ja vaikkapa katkaravut.

Blinit, resepti


  • 4 dl kermaviiliä (tai maustamatonta jugurttia)
  • 25 g hiivaa (puolikas pala)
  • 2,5 dl tattarijauhoja
  • 1 tl sokeria
  • 1,5 dl kuumaa maitoa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 kpl kananmuna

Lämmitä kermaviili tai jugurtti kädenlämpöiseksi jotta hiiva aktivoituu. Murustele nesteeseen hiiva, sekoita sekaan vielä sokeri ja tattarijauhot. Jätä taikina tekeytymään reiluksi tunniksi. Jos teet taikinan kylmään nesteeseen, voit jättää taikinan tekeytymään esimerkiksi jääkaappiin yön yli.

Erottele kananmunasta keltuainen ja valkuainen. Vatkaa valkuainen jämäkäksi vaahdoksi. Kuumenna maito ja sulata voi maidon joukkoon. Sekoita tekeytyneeseen taikinaan keltuainen, valkuaisvaahto sekä maito-voiseos ja suola. Paista taikinasta blinipannulla voissa paksuhkoja lettuja. Ilman blinipannuakin pärjää; esimerkiksi lettupannulla voi paistaa söpöja pikkublinejä. :)

Blinit ovat talvikauden juttu


Tammikuusta alkaen maaliskuulle saakka ravintolat ainakin täällä Helsingissä mainostavat bliniviikkoja.  Ravinolakampanjoiden myötä blineistä on tullut tavallaan talven kausiruokaa myös meidän keittiöömme. Ja kyllähän blinit talveen sopivat; ne maukasta ja täyttävää, kuumana  tarjoiltavaa herkkua! Ravintoloiden blinimenuista saa hyviä vinkkejä myös kotikeittiön blinifiestaa varten. Esimerkiksi ravintola Lasipalatsilla on talvikautena listallaan mukavan laaja valikoima erilaisia blinitäytteitä - ja ihan kiva kampanja-tarjouskin; "syö blinejä niin paljon kuin jaksat". Sitä sopii hyödyntää jos ei itse innostu blinejä kokkaamaan!

Blini pannulla


 

Paras bliniresepti?


Netistä löytyvät blinireseptit ovat melko samanlaisia, mutta joitakin eroavaisuuksiakin löytyy. Toisissa bliniohjeissä käytetään tattarijauhon lisäksi vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta kuten tässä Valion bliniohjeessa . Antti Vahtera puolestaan käyttää blinireseptissään nesteenä hapanmaitotuotteiden sijaan maitoa ja olutta. Yhteistä kaikille suomalaisille bliniresepteille näyttää kuitenkin olevan tattari, kananmunan valkuaisen vaahdottaminen ja taikinan kohotus.

Pienet varaatiot ainesosissa lienevät makuasioita. Meillä tykätään tattarin vahvasta mausta joten vehnäjauhoa ei meidän blineissä käytetä mutta tattarin särmää voi kuitenkin aivan hyvin hioa käyttämällä joukossa jotain muutakin jauhoa. Ihan yhtä oikeita blinejä ne ovat silti! Venäjällä blineihin on käytetty aikojen saatossa paljon muitakin jauhoja kuin tattaria ja letun mallikin voi vaihdella paljon. Suomalainen versio blineistä on vain yksi variaatio. :) Blinien paistaminen onnistuu vohveliraudallakin!


Valkuaisivaahto blinitaikinaan


Parhaan lopputuloksen edellytyksistä suomalaisissa bliniohjeissa ollaan melkolailla yhtä mieltä: taikinaa kuuluu kohottaa kunnon kuohkeuden aikaansaamiseksi ja rapsakan pinnan varmistaa valurautapannu ja oikea voi. Kuohkeutta blineihin tuovat kohotuksen lisäksi jämäkka valkuaisvaahto ja joissakin ohjeissa käytetty kupliva neste kuten olut tai vissyvesi. Voin kohdalla voi hifistellä käyttämällä kirkastettua voita joka tehdään näin: voi kuumennetaan kattilassa ja kun hera on laskeutunut pohjalle, kirkas voirasva kaadetaan erilliseen astiaan.

Blinien kanssa
Simppeli lisuke blineille: katkarapuja, hiukan majoneesia, tiraus sitruunamehua, mustapippuria ja tilliä. Blinien seuraan sopivat hyvin myös graavi- ja kylmäsavukalat, sipulisilppu ja suolakurkut. Smetana kuuluu blinipöydän vakiovarustukseen.






2 kommenttia:

  1. En ole koskaan blinejä kokeillut, mutta tuon katkarapulisukkeen kanssa kuulostaa niin herkulliselta, että täytyy ehdottomasti tehdä joku viikonloppu. Hiivan määrä tuntuu tosin suurelta? Mitä juomaa suosittelisit blinien kaveriksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan ja kiitos kommentista!

      Hiivaa on reilusti koska tattari vaati sitä kohotukseen enemmän kuin vehnäjauho. Jos osa on vehnäjauhoa, vähempikin riittänee. En ole kyllä itse kokeillut kun ollaan aina noita täystattariversioita tehty. :)

      Meillä oli tällä kertaa juomina ihan vaan maitoa ja vettä, mutta ravintolassa olen tilannut blinien kansssa olutta ja se toimii minusta tosi hyvin. Jotkut tykkää ottaa välillä vodkasnapsin, sehän kuuluu venäläiseen ruokapöytään siinä missä hyvä seurakin. :) Jos oikein fiinisti lähtisin blinejä syömään / tarjoaisin ruokavieraille, kuohuviini voisi olla juomavaihtoehtona myös. Kivennäisvesi taas toimii alkoholittomana vaihtoehtona.

      Tuo katkarapulisuke oli kyllä hyvää ja nopea tehdä!

      Poista