tiistai 15. lokakuuta 2013

Olutsämpylät

Olutsämpylät





Kun sämpylöiden nesteenä käyttää olutta, niihin tulee mukava maltaan maku. Ja mallas sopii syksyyn. Minusta ainakin! Perinteiset leipämausteet; aniksen ja kuminansiemenet sopivat olutsämpylöiden makukaailmaan hyvin. Fenkolinsiemenet kävisivät myös, mutta niitä ei tällä kertaa maustekaapissa ollut. Ensi kerralla sitten! :)


Olutsämpylät, resepti

  • 5 dl tummaa olutta (tai pieni pullo olutta ja loput vettä)
  • 2 dl grahamjauhoja
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 5 dl vehnäjauhoja (laita enemmän jos taikina tuntuu löysältä)
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl aniksen siemeniä morttelissa jauhettuna (voi laittaa enemmänkin)
  • 1 tl kuminansiemeniä morttelissa jauhettuna (voi laittaa enemmänkin)
  • loraus tummaa siirappia

Mittaa jauhot, kuivahiiva, suola ja muut mausteet kulhoon. Lämmitä neste reiluun neljäänkymmeneen asteeseen, hiukan kädenläpöä lämpimämmäksi  ja kaada toiseen kulhoon. Lisää jauhoja pikkuhiljaa, sekoita puuhaarukalla. Lisää joukkoon siirappi. Kun taikina alkaa olla liian tömäkkää puuhaarukalle, vaivaa taikinaan loput jauhot käsin.

Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leivo taikinasta pellillinen pyöreitä sämpylöitä, laita päälle leivinliina ja anna kohota. Kun uuni on kuumennut ja sämpylät hieman kohoneet, laita sämpylät uuniin ja anna paistua suunnilleen vartin verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti