torstai 25. lokakuuta 2012

Vuohenjuustolla maustettu punajuurikeitto

punajuuri-vuohenjuustokeitto





















Syksy on keittojen aikaa! Tykkään hurjasti punajuurista ja vuohenjuustosta mutta eipä ole aikaisemmin tullut yhdistettyä näitä kahta sosekeitoksi. Tämä punajuuri-vuohenjuustokeitto on tehtyn simppelillä reseptillä ja tulos on herkullinen; ainoa miinus on punajuurten muita juureksia pidempi keittoaika. Olen niin tottunut siihen että sosekeitto valmistuu käden käänteessä. Kun ei malttais odottaa! :P

Yleensä olen tehnyt punajuuresta pihvejä (lindstömin tai kasvis-), täyttänyt sillä suolaisia piirakoita tai tehnyt laatikon kera ohran ja sinihomejuuston. Nyt oli korkea aika kokeilla miten punajuuri taipuu sosekeitoksi ja taipuihan se!

Tein punajuurikeiton tällaisella reseptillä: 


  • n. 700 g punajuuria kuorittuna ja pilkottuna
  • suunnilleen litra vettä
  • kasvisliemikuutio
  • mustapippuria myllystä
  • ripaus oreganoa ja timjamia
  • reilu 100 g vuohenjuustoa (tuorejuustoa)

Keitin punajuuret pienessä määrässä vettä, niin että lohkot olivat juuri ja juuri veden alla. Veteen lisäsin kasvisliemikuution. Kun punajuuret olivat pehmenneet, surautin ne veden kanssa soseeksi sauvasekoittimella. Rouhin joukkoon hiukan mustapippuria, ripsin sekaan oreganon ja timjamin ja lisäsin vuohenjuuston. Surauttelin uudelleen ja lisäsin kuumaa vettä vedenkeittimestä kunnes keiton koostumus tuntui sopivalta. Annoin keiton muhia vielä hetken lämpimällä levyllä. 

Hyvää tuli! seuraavalla kerralla voisin jättää kasvisliemikuution pois ja maustaa keiton sen sijaan ihan vain suolalla ja kuivatuilla yrteillä. Vuohenjuusto toi makua, mutta sitä voisi hyvin olla enemmänkin. Myös sinihomejuusto sopisi punajuuren kaveriksi oikein hyvin.
Kuvassa keiton pinnalla on maustamatonta jugurttia; raejuusto sopisi hyvin myös. Punajuurikeitto ja porkkanasämpylä oli vallan mainio lounasyhdistelmä, tätä teen toistekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti