maanantai 29. lokakuuta 2012

Italialainen keitto lehtikaalista


la ribollata lehtikaali



Satuin löytämään marketista lehtikaalia – en ole koskaan sitä kokeillut mutta kovasti sitä kaikkialla kehutaan. Pitäähän tämmöistä ihmekasvista testata!  Lehtikaali on kuulemma varsinainen terveyspommi; ravinteikkain kaali joka sopii melkein ruokaan kuin ruokaan. Maku ilmeisesti jakaa kulinaristikansan aikalailla kahtia; toiset rakastavat, toiset eivät tykkää ollenkaan. 

Itse pidän kaaleista ja käytän niitä melko paljon joten odotukset olivat kyllä korkealla. Googlailin lehtikaaliohjeita; halusin jotain suht helpon mutta erilaisen kaalireseptin, jotain sellaista mitä en ole aiemmin kokeillut muilla kaaleilla. 

lehtikaali resepti
Reseptivihko on mainio blogi jossa on kasvispainotteisia, yleensä melko simppelisti toteutettavia ruokia; juuri sellaisia joista itsekin tykkään! Blogin reseptit ovat usein semmoisia mitä ei itse tulisi ihan heti keksineeksi, hiukan harvinaisempia mutta silti tosi maistuvia ja helposti toteutettavia. Reseptivihosta löytyikin kiintoisan oloinen resepti lehtikaalilla höystettyyn minestronekeittoon

Tuota ohjetta mukaillen lähdin omaa keittoani toteuttamaan. Google kertoi myös että lehtikaalia käytetään la ribollata –nimiseen italialaiseen keittoon. Kaivoin netin kätköistä joitakin resptejä kyseisen sopan valmistamiseen ja oma resepti alkoi hahmottua: lehtikaalia, valkosipulia, hiukan oliiveja ja paljon muita kasviksia sekä säilöttyjä valkoisia papuja tomaattikastikkeessa. Hyvistä aineksista ei voi tulla muuta kuin herkullinen keitto! Keiton voi ilman muuta tehdä myös pidemmällä kaavalla kuivatuista valkoisista pavuista mutta itse halusin keiton nythetiäkkiä, siksi säilykkeet. Hyvin toimivat nekin!


Tällaisella reseptillä tein lehtikaalikeittoni:


  • 150 grammaa lehtikaalia
  • yksi lehtisellerin varsi
  • porkkana
  • pieni palsternakka
  • puolikas kesäkurpitsa
  • kaksi purkkia säilöttyjä valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
  • vettä suunnilleen seitsemän desiä

Monissa ohjeissa lehtikaalia (tai lehtikaalia + jotain muuta kaalia) oli aikamoisen reilusti. Minulla lehtikaalia oli vain 150 grammaa kun sen painoisissa pakkauksissa sattuivat kaupassa olemaan. Eiköhän tuo pienikin määrä anna osviittaa millainen kasvis on kyseessä!






Silppusin lehtikaalin suikaleiksi, pilkoin porkkanan, palsternakan, sellerinvarren ja kesäkurpitsan kuutioiksi, pienin sipulin ja valkosipulin ja kippasin kasvikset ison kattilan pohjalle öljyyn kuullottumaan. Pyörittelin kasviksia lastalla viitisen minuuttia ja lisäsin sitten vettä niin että kasvikset peittyivät. Sekaan heitin kasvisliemikuution, rouhittua pippuria ja kuivattua timjamia. Annoin porista puoli tuntia ja kaadoin sekaan kaksi purkillista papuja kastikkeineen sekä renkaiksi leikatut oliivit. Jätin hautumaan hiljaiselle tulelle. 

En muista ihan tarkkaan kauanko keitto muhi, mutta melko pehmeiksi kasvikset menivät. Ihan hyvä niin; minusta lehtikaalin suutuntuma on paras hyvinkin pehmeänä. Se ei näemmä muhennu muusiksi pitkässäkään  haudutuksessa. 

Keiton maku on täyteläinen ja voimakas. Lehtikaalin ominaismaku ei kauhean vahvasti tule tässä esiin kun muita aineksia ja makuja on niin runsaasti. Hyvää keitto joka tapauksessa on! Lämmittävää ja tuhtia. Aivan mainio keittovihannes lehtikaali tuntuu olevan, veikkaan että se toimii tosi hyvin myös pitkään haudutettavissa padoissa.

1 kommentti:

  1. Enpä ole hoksinut laittaa lehtikaalia minestroneen :O sehän on ihan loistava idea. Kiitos :D

    VastaaPoista